BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Friday, May 20, 2011

HaLuS...


halus...
mmmm aku menziarah beberapa wall facebook mlm tu..satu persatu ku belek,,sengaje mencari bahan..lalu ku temui perkataan ini..tuan empunya yg sgt2 la aku kenali..HALUS..kebanyakan ayat, poss beliau ada perkataan tu..tergeraklah hati ni nak bertanya..Apa itu HALUS??

dia ketawa..mcm biasa..langsung tak ambil serius dgn pertanyaanku..kemudian dia menjawab..HALUS itu WANITA...

aku terdiam..begitukah panggilan anda terhadap kami? bunyinya manis kan?? lalu aku belek semula setiap 'wall post' nya yg ada perkataan tu.

semakin memahami sesuatu..lantas jari jemari aku memberikan syarat..

wahai sang HALUS,
pernahkah terfikir oleh anda apakah persepsi lelaki terhadap anda?

21 tahun aku melalui hidup..
21 tahun juga membuatkan aku semakin keliru, bertanya, ambil tahu, ambil kisah...
bkn sekadar buat tak endah..
kerana aku juga sang HALUS itu...

aku bkn sekadar memandang, dan mendengar..
setiap apa yg berlaku itu kususun semula menjadi TANDA untuk hidupku nanti

Sang Halus...
Anda mmg diciptakan cantik
anda rasa dihargai...
ada sahaja yg mendekati..
ada sahaja yg menawarkan diri..
anda di bawa ke hulu, ke hilir..
dikenalkan kepada teman2 mereka..
lalu teman2 mereka memuji..
"Cantik Halus Kau. Untunglah"
tersenyum lah dia yg berjaya menawan hati anda..
anda pun terasa berbunga, tersenyum bangga
Tidakkah anda rasa seperti TROFI??
di jadikan hiasan, alasan untuk bermegah2..

tak perlu cantik rupa..kadang2, rupa biasa2 je..kira tahap 'BOLEHLAH' asal ada..
ke sana ke sini di bawa..
tau ke ape kata mereka??
siapa dia? senang nak ayat ke? bak no?
tu lah yang jadi kes no HP dah mcm no perkhidmatan pelanggan..
ada je yg call bertanya
nak kenal boleh? nak kawan je?
hmmmm nak kawan ke nak suka2??
ada pulak kadang2 rasa bangga, rasa popular..
ntahlah...
sebenarnya kadang2 kita tak minta..
tapi tau ke kita persepsi mereka..
cuba try tanya...
apa sebenar niat disebaliknya...

sang halus yg seksi meksi
kata mereka..senang ayat ni..senang nak usung, senang nak hurung..
boleh kongsi, boleh jadi tayangan umum..
hmmm..tak baik tau suka2 nak judge org...
tp itu kata kita..
pandangan mereka??
hmmm boleh agak tak??apa mereka nak??

sang halus yg bertudung
sejuk mata memandang..
tp kalau ada jugak yang nak terlebih pandang??
sang halus dah manis bertudung...kenapa nak diusung??
kalau benar niat nak jadikan isteri..bawa jumpa ibu ayah..
tapi kalau setakat nak suka2, baik tak payah..
tak hairanlan..kata mereka zaman sekarang tudung tu fesyen je..patut ke??
tak baik tau!!
jangan tak tau..anda juga tak terlepas daripada pandangan serong mereka..

kisah ini memang benar2 berlaku...kita kadang2 terlampau selesa dengan apa adanya kita...
mmg kata org..tak baik fikir negatif..
tapi kalau kita fikir positif, mereka niat negatif mcm mana??
aku menulis berdasarkan apa yang aku sendiri lalui..
kadang2 rasa mcm tak nak ambil kisah apa kata mereka..tp..

cuba anda duduk dalam sebuah kumpulan lelaki, tgk bola, minum teh tarik sama2..
bukalah cerita pasal sang HALUS
keluarlah bahasa.. 'terbaik dari ladang'..'cikaro'..bohsia.'susu segar'..baek punye'..
suka2 mereka je nak letak nama..
kadang2 si HALUS tu tak buat apa2 pun..saje nak buat HOT cerita..kan??

aku bukan menunding jari..apatah lagi niat nak sakitkan hati...
bukan seksis atau pesimis..
sekadar mengisahkan apa berlaku di belakang..
untuk dijadikan pedoman yg di hadapan...

kepada lelaki2..hmm..tak baik kan kita memper'enak'kan cerita...
memangla kadang2 golongan halus ni ada tak betulnya..jadi, anda yg bijak pandai, arif lagi mengetahui..bimbinglah mereka..bukan menjahanamkan lagi...
tak payah nak bangga sgtlah dgn kemenangan anda menakluki golongan 'halus' ni.. kan lebih baik anda berbangga jika berjaya membawa golongan halus ini ke arah yg lebih baik seperti mana yg anda inginkan..kalau anda mahu yang baik, kan lebih sempurna kalau anda sendiri yg mem'perbaikkan..anggaplah HALUS2 ini juga manusia yg perlu dipelihara hatinya..anggap mereka seolah2 ibu,kakak dan adik perempuan anda..tergamak ke nak mengata??

kepada sang HALUS seperti aku juga...
fikir dulu sebelum dibuang..
(nasihat untuk diri sendiri juga)... :)












Wednesday, March 16, 2011

KeNaPa PaRi-PaRi??


Hmm mesti ada yang nak tau knp aku guna nama PARIPARI untuk blog,fb, dan benda2 yang sama waktu dengannya kan? Ada lah jugak komen dari sesetengah pihak. Mereka kata knp paripari? perasan cantik ke?? perasan baik ke??Ada jugak yg ckp "jangan taksub sgt, nanti terpesong. Pari2 tu mcm ke arah2 agama lain je.

Jauh sgt menyimpang tu. Pari2 ni cuma simbolik aje. Kira bukanlah sampai aku percaya kewujudannya. Absurd!! Mengarutlah!! Aku still rasional lagi k.

Bagi aku, Pari2 melambangkan sejenis makhluk yang sedaya upaya memenuhi permintaan org lain dan cuba mengembirakan org di sekelilingnya walaupun diri dia sendiri belum tentu "happy". Lebih kurang mcm tu lah kan. Haaa... itu pun bukan bermaksud aku perasan baik. Kira aku nak jadikan "watak" ni sebagai spirit la untuk aku jadi org yg akan cuba untuk memelihara org2 sekeliling aku. Bukan nak jadi heroin cerita fantasi, jauh sekali perasan cantik mcm sesetengah org ckp kan.

Cuba anda semua tgk watak pari2 yang ada. Tak kisah lah dalam cerita apa pun. Sebagai contoh, Sad Fairy melambangkan watak pari2 yang berada dalam kesedihan, tapi dalam masa yang sama bertanggungjawab untuk mengembirakan org yg sepatutnya. Kira cuma satu simbolik lah.

So, lepas ni aku harap tak ada yang salah sangka lagi dengan nama tu ok.
Thanks for reading..

Friday, May 20, 2011

HaLuS...

Posted by Miss Zahira (saya sukakan Pari-Pari jadi saya suka orang panggil saya paripari) at 3:34 PM 0 comments Links to this post

halus...
mmmm aku menziarah beberapa wall facebook mlm tu..satu persatu ku belek,,sengaje mencari bahan..lalu ku temui perkataan ini..tuan empunya yg sgt2 la aku kenali..HALUS..kebanyakan ayat, poss beliau ada perkataan tu..tergeraklah hati ni nak bertanya..Apa itu HALUS??

dia ketawa..mcm biasa..langsung tak ambil serius dgn pertanyaanku..kemudian dia menjawab..HALUS itu WANITA...

aku terdiam..begitukah panggilan anda terhadap kami? bunyinya manis kan?? lalu aku belek semula setiap 'wall post' nya yg ada perkataan tu.

semakin memahami sesuatu..lantas jari jemari aku memberikan syarat..

wahai sang HALUS,
pernahkah terfikir oleh anda apakah persepsi lelaki terhadap anda?

21 tahun aku melalui hidup..
21 tahun juga membuatkan aku semakin keliru, bertanya, ambil tahu, ambil kisah...
bkn sekadar buat tak endah..
kerana aku juga sang HALUS itu...

aku bkn sekadar memandang, dan mendengar..
setiap apa yg berlaku itu kususun semula menjadi TANDA untuk hidupku nanti

Sang Halus...
Anda mmg diciptakan cantik
anda rasa dihargai...
ada sahaja yg mendekati..
ada sahaja yg menawarkan diri..
anda di bawa ke hulu, ke hilir..
dikenalkan kepada teman2 mereka..
lalu teman2 mereka memuji..
"Cantik Halus Kau. Untunglah"
tersenyum lah dia yg berjaya menawan hati anda..
anda pun terasa berbunga, tersenyum bangga
Tidakkah anda rasa seperti TROFI??
di jadikan hiasan, alasan untuk bermegah2..

tak perlu cantik rupa..kadang2, rupa biasa2 je..kira tahap 'BOLEHLAH' asal ada..
ke sana ke sini di bawa..
tau ke ape kata mereka??
siapa dia? senang nak ayat ke? bak no?
tu lah yang jadi kes no HP dah mcm no perkhidmatan pelanggan..
ada je yg call bertanya
nak kenal boleh? nak kawan je?
hmmmm nak kawan ke nak suka2??
ada pulak kadang2 rasa bangga, rasa popular..
ntahlah...
sebenarnya kadang2 kita tak minta..
tapi tau ke kita persepsi mereka..
cuba try tanya...
apa sebenar niat disebaliknya...

sang halus yg seksi meksi
kata mereka..senang ayat ni..senang nak usung, senang nak hurung..
boleh kongsi, boleh jadi tayangan umum..
hmmm..tak baik tau suka2 nak judge org...
tp itu kata kita..
pandangan mereka??
hmmm boleh agak tak??apa mereka nak??

sang halus yg bertudung
sejuk mata memandang..
tp kalau ada jugak yang nak terlebih pandang??
sang halus dah manis bertudung...kenapa nak diusung??
kalau benar niat nak jadikan isteri..bawa jumpa ibu ayah..
tapi kalau setakat nak suka2, baik tak payah..
tak hairanlan..kata mereka zaman sekarang tudung tu fesyen je..patut ke??
tak baik tau!!
jangan tak tau..anda juga tak terlepas daripada pandangan serong mereka..

kisah ini memang benar2 berlaku...kita kadang2 terlampau selesa dengan apa adanya kita...
mmg kata org..tak baik fikir negatif..
tapi kalau kita fikir positif, mereka niat negatif mcm mana??
aku menulis berdasarkan apa yang aku sendiri lalui..
kadang2 rasa mcm tak nak ambil kisah apa kata mereka..tp..

cuba anda duduk dalam sebuah kumpulan lelaki, tgk bola, minum teh tarik sama2..
bukalah cerita pasal sang HALUS
keluarlah bahasa.. 'terbaik dari ladang'..'cikaro'..bohsia.'susu segar'..baek punye'..
suka2 mereka je nak letak nama..
kadang2 si HALUS tu tak buat apa2 pun..saje nak buat HOT cerita..kan??

aku bukan menunding jari..apatah lagi niat nak sakitkan hati...
bukan seksis atau pesimis..
sekadar mengisahkan apa berlaku di belakang..
untuk dijadikan pedoman yg di hadapan...

kepada lelaki2..hmm..tak baik kan kita memper'enak'kan cerita...
memangla kadang2 golongan halus ni ada tak betulnya..jadi, anda yg bijak pandai, arif lagi mengetahui..bimbinglah mereka..bukan menjahanamkan lagi...
tak payah nak bangga sgtlah dgn kemenangan anda menakluki golongan 'halus' ni.. kan lebih baik anda berbangga jika berjaya membawa golongan halus ini ke arah yg lebih baik seperti mana yg anda inginkan..kalau anda mahu yang baik, kan lebih sempurna kalau anda sendiri yg mem'perbaikkan..anggaplah HALUS2 ini juga manusia yg perlu dipelihara hatinya..anggap mereka seolah2 ibu,kakak dan adik perempuan anda..tergamak ke nak mengata??

kepada sang HALUS seperti aku juga...
fikir dulu sebelum dibuang..
(nasihat untuk diri sendiri juga)... :)












Wednesday, March 16, 2011

KeNaPa PaRi-PaRi??

Posted by Miss Zahira (saya sukakan Pari-Pari jadi saya suka orang panggil saya paripari) at 10:16 PM 0 comments Links to this post

Hmm mesti ada yang nak tau knp aku guna nama PARIPARI untuk blog,fb, dan benda2 yang sama waktu dengannya kan? Ada lah jugak komen dari sesetengah pihak. Mereka kata knp paripari? perasan cantik ke?? perasan baik ke??Ada jugak yg ckp "jangan taksub sgt, nanti terpesong. Pari2 tu mcm ke arah2 agama lain je.

Jauh sgt menyimpang tu. Pari2 ni cuma simbolik aje. Kira bukanlah sampai aku percaya kewujudannya. Absurd!! Mengarutlah!! Aku still rasional lagi k.

Bagi aku, Pari2 melambangkan sejenis makhluk yang sedaya upaya memenuhi permintaan org lain dan cuba mengembirakan org di sekelilingnya walaupun diri dia sendiri belum tentu "happy". Lebih kurang mcm tu lah kan. Haaa... itu pun bukan bermaksud aku perasan baik. Kira aku nak jadikan "watak" ni sebagai spirit la untuk aku jadi org yg akan cuba untuk memelihara org2 sekeliling aku. Bukan nak jadi heroin cerita fantasi, jauh sekali perasan cantik mcm sesetengah org ckp kan.

Cuba anda semua tgk watak pari2 yang ada. Tak kisah lah dalam cerita apa pun. Sebagai contoh, Sad Fairy melambangkan watak pari2 yang berada dalam kesedihan, tapi dalam masa yang sama bertanggungjawab untuk mengembirakan org yg sepatutnya. Kira cuma satu simbolik lah.

So, lepas ni aku harap tak ada yang salah sangka lagi dengan nama tu ok.
Thanks for reading..